APADOR-CH cere Ministerului Justiţiei (MJ) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să obţină "garanţii clare şi ferme" că românul suspectat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii săi în SUA, Camil Mătase, nu va fi executat în statul Texas, unde încă se aplică pedeapsa cu moartea.
"APADOR-CH solicită autorităţilor naţionale să examineze temeinic şi fără grabă sau exces de zel cazul extrădării lui Camil Mătase, pentru rezovarea căruia este necesară obţinerea de garanţii clare şi ferme în sensul excluderii celui extrădat de la aplicarea/executarea pedepsei cu moartea, aşa cum se prevede în articolul 7 din Legea nr. 111/2008, în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv în protocoalele adiţionale şi în jurisprudenţa CEDO", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de APADOR-CH.
Organizaţia aminteşte că România a semnat în 1990 protocolul adiţional la Pactul internaţional cu privire la drepturile politice şi civile şi a abolit pedeapsa cu moartea, pedeapsă care în unele state din SUA, printre care şi Texas, încă se aplică.
De asemenea, în 1994, România a ratificat şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, astfel că în acest caz se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea cetăţeanului Mătase, pentru a nu contraveni tratatelor internaţionale la care România a aderat, mai arată APADOR-CH.
"Având în vedere că în statul în care urmează să fie extrădat şi judecat suspectul este prevăzută pedeapsa cu moartea, iar România a ratificat, printre altele, şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea, pentru a nu contraveni CEDO", se mai menţionează în comunicat.
Pe de altă parte, explică organizaţia, România a rati