Târgul de carte Gaudeamus. Toată lumea face recomndări. Bag şi eu cîteva.
O carte care bîntuia studenţia celor de la umanioare (francofoni mai ales), care a înnodat creierii unor generaţii timp de două decenii. O mie de platouri – Deleuze&Guattari, tradusă de Bogdan Ghiu. (Editura Art)
Karl Polanyi – Marea Transformare. Aşa ceva nu trebuie să lipsească – utopia pieţei libere prinsă în facerea ei cu o eleganţă şi precizie incredibile, tradusă de Ciprian Şiulea. (Editura Tact)
Alice Munro – Nu pentru Nobel. Ci pentru că e o scriitoare de o forţă incredibilă. Extraordinară în descrierea socială a dragostei. Prinde toate firele invizibile care unesc precariatul şi o clasă de mijloc rămasă fără rente. (Editura Litera)
Roberto Bolano – “Detectivii sălbatici” în primul rînd. Dar mai găsiţi încă vreo două titluri. (Corint şi Curtea Veche)
Paul Cornea în dialog cu Cristea-Enache. Rama mărturiei pe mine m-a dezamăgit, poate şi pentru că am citit-o tot timpul cu mărturiile lui Ianoşi în cap. Poate şi pentru că aşteptam de la fostul meu profesor o emancipare de sub tutela anticomunistă post-90. Dar valoarea mărturiei rămîne.
Nu sînt mare fan al lui Radu Aldulescu. Dar “Cronicile genocidului” mi s-a părut o carte foarte bună. Spirala muncă, abuz economic, alcool şi sărăcie descrisă perfect. (Cartea Românească)
Platonov – Cevengur, traducerea Antoanetei Olteanu. Apărută de mai mult timp, dar zic şi eu ce-mi vine în minte rapid că n-ar fi de ratat. (Editura All)
Adrian Schiop, Soldaţii. O poveste din Ferentari – e deja chestia cool a târgului. Nu e doar o “chestie cool”. E literatură serioasă, carte foarte bună. (şi nu e nici o recomandare de amiciţie – inevitabil uitîndu-mă pe listele de târg propuse de Ernu şi Şchiop, riscăm să ne recomandăm cam mult între noi – am şi eu un feeling sănătos de clan, în sfîrşit – pe ei, băieţi!)
Al