La nici două luni de la publicarea volumului „Cortez” (Editura Baroque Books & Arts, Bucureşti, 2013), binecunoscutul jurnalist Marius Constantinescu de la Televiziunea Română lansează o a doua carte. Se cheamă „Profil. Poveste. Personaj”, a apărut în 2013 la editura bucureşteană ART şi transcrie 29 de interviuri
Aceste au constituit substanţa uneia dintre cele mai consistente, mai interesante şi mai bine făcute emisiuni ce a figurat vreme de vreo doi ani şi ceva în grila de programe a defunctului post TVR Cultural.Interviuri care au intrat pe post în intervalul de timp cuprins între anii 2009- 2011.
Nu, Profil. Poveste. Personaj, o emisiune ce ar fi putut fi una de cursă lungă, nu a dispărut din oferta de programe a Televiziunii Române odată cu suprimarea abuzivă, de către o conducere diletantă şi cu sprijinul iresponsabil al unui Consiliu de Administraţie numit şi grav virusat politic, a canalului TVR Cultural. Vina de a fi decis desfiinţarea emisiunii cade în sarcina precedenţilor politruci trimişi să conducă Televiziunea Română, politruci în frunte cu Alexandru Lăzescu, până mai ieri manager diletant, azi profesor de democraţie, scos la vopsea şi înălbit de o revistă cu mari pretenţii de intelectualitate. Dovadă clară că în materie de desfiinţări şi suprimări a ceea ce e bun nu e nici un fel de diferenţă între culturnicii galonaţi politic, indiferent de culoare.
Marius Constantinescu nu e primul jurnalist de televiziune din România ce transcrie şi reuneşte între coperte de carte conţinuturi ce au fost iniţial făcute publice graţie altor suporturi de comunicare. Poate cel mai bun exemplu în acest sens e cel al de acum legendarului Iosif Sava, ale cărui cărţi sunt în marea lor majoritate îndatorate Seratei muzicale tv.
O asemenea operaţiune e, după părerea mea, sinonimă unui test de rezistenţă. Şi aceasta fiindcă mesajul intrat în posesia c