Comercializarea cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă se va face în condiţii stricte pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor în rândul populaţiei. Carnea de porc trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în unul dintre cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar din Vrancea, iar examenul pentru trichinella trebuie să fie efectuat doar prin metoda digestiei artificiale. Directorul Necula Botezatu, de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a anunţat că începând cu 12 decembrie vor fi efectuate controale în pieţe, târguri, abatoare şi unităţi de alimentaţie publică pentru a supraveghea condiţiile de comercializare atât la carnea de porc cât şi la ouă, lapte şi produse din lapte.
Vrâncenii care sacrifică porci prin metode tradiţionale, în spatele casei, nu vor avea voie să vândă carnea în spaţiile amenajate în pieţe. Condiţiile în care va putea fi comercializată carnea de porc în perioada sărbătorilor au fost prezentate, ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural. Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că, potrivit legislaţiei române, carnea de porc trebuie să provină numai din sacrificările efectuate în abatoarele autorizate sanitar veterinar, cu examenul pentru trichinella efectuat doar prin metoda digestiei artificiale.
Carnea trebuie să aibă marca de sănătate, respectiv ştampila abatorului aplicată corespunzător şi să fie însoţită de certificate de sănătate publică veterinară emise de medicul veterinar oficial al abatorului. Carnea de la porcii din gospodăriile populaţiei, care sunt sacrificaţi tradiţional, poate fi utilizată doar pentru consumul familial. Chiar şi în acest caz trebuie efectuat un examen trichineloscopic la medicul veterinar al localităţii. De asemenea, proprietarii de animale au obligaţia de a preda mărcile auriculare de la animalele tăiate tradiţional la n