Majoritatea oamenilor evaluează o situaţie politică bazându-se pe emoţii şi nu pe raţiune. Deşi altfel o chestiune privată, creditul Ioanei Băsescu s-a transformat într-un subiect politic, cu largul concurs al adversarilor şefului statului.
Cu excepţia unor suspiciuni, alimentate de Ponta & Co., până în acest moment, nimeni nu poate spune că preşedintele a făcut ceva ilegal. Dar pentru că, în general, nu avem nevoie de dovezi concrete pentru a judeca o persoană sau o situaţie, îndoiala este suficientă pentru a-i distruge imaginea sau reputaţia. Comisiile parlamentare ale USL au exact această menire: de a menţine în atenţia opiniei publice subiectul creditului luat de Ioana Băsescu şi de a susţine că a fost obţinut prin metode ilegale.
Nemulţumit de faptul că Senatul a înfiinţat o comisie care anchetează doar activitatea CEC Bank, premierul Victor Ponta a preluat iniţiativa înfiinţării unei a doua comisii parlamentare care să ancheteze achiziţia terenului de către Ioana Băsescu. Între timp, Daniel Constantin anunţă că Agenţia pentru Plăţi în Agricultură va controla la rândul său terenul cumpărat de Ioana. Ca nu cumva scandalul să se stingă, USL înfiinţează comisii peste comisii!
Merită însă remarcat că nu întâmplător liberalii au fost cei care au încercat să se sustragă din această ecuaţie. Cel impresionat de propaganda anti-Băsescu alimentată de terenul cumpărat de fiica sa este electoratul PSD. Într-o ţară săracă, obţinerea unui credit de 1 milion de euro, cu o rată lunară de 30.000 de lei este percepută drept un semn clar de hoţie şi mai rău, de sfidare. De aceea, modelul « sărac şi cinstit » promovat de Ion Iliescu s-a bucurat de atâta succes.
Nimeni nu şi-a pus însă problema în legătură cu impactul pe care anchetarea creditului obţinut de o persoană privată îl are asupra mediului bancar. Declanşarea acestei vânători de vrăjitoare nu face altc