Pacienţii cu osteoporoză nu se pot vindeca, dar pot preveni complicaţiile bolii prin tratament medicamentos şi un stil de viaţă sănătos.
Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Această afecţiune măreşte riscul pentru fracturi osoase chiar şi la traumatisme minore.
În România, numărul de femei şi bărbaţi de peste 50 ani, cu risc crescut de fractură este de aproximativ un milion, dintre care în prezent sunt trataţi cel mult 20%.
„În prezent, clasele de medicaţie existente reduc incidenţa fracturilor la jumătate, un procent bun, dar care totuşi nu ne dă voie să ignorăm faptul că se află în aşteptare pe lista medicamentelor compensate terapii inovatoare, care au eficacitate mai mare şi un mecanism de acţiune mai apropiat de patogenia bolii şi biomecanica fracturilor. Aceste medicamente cresc şansele de a se reduce numărul fracturilor cauzate de osteoporoză şi, implicit, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor şi numărul de ani activi”, explicăconf.dr. Daniel Grigorie, preşedinte Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculosheletice.
Pe lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost actualizată de 6 ani, sunt 15 terapii în aşteptare pentru tratarea afecţiunilor reumatologice.
„Nu doar pacienţii au nevoie de aceste terapii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, ci şi statul datorită reducerii cheltuielilor atât de mari pentru tratarea afecţiunii şi a complicaţiilor. Fiecare fractură osteoporotică are, în primul rând un impact social puternic asupra pacientului influenţând calitatea vieţii, şi în al doilea rând un impact puternic asupra bugetului statului. Pentru multe dintre bolile reumatologice situaţia este aceeaşi”, declară Oana Martha Igrişan, director de comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Costurile direc