Investiţiile în sănătate nu trebuie privite ca nişte cheltuieli, trebuie privite ca singurul mod de a progresa, a declarat, sâmbătă, preşedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), dr. Katrin Fjeldsted.
'Toate ţările membre UE trebuie să aibă în vedere situaţia doctorilor ca să poată avea un servicu medical foarte bun. Sunt restricţii financiare în multe din ţările UE. Investind în sănătate şi în alte sectoare ca educaţia, ne va ajuta să ne îndreptăm către viitor. Sunt foarte importante politicile de sănătate şi asta este valabil şi la nivel european. De aceea, atât noi cât şi Comisia Europeană, care a arătat foarte clar acest lucru, calea de urmat este, întrucât sectorul de sănătate este al treilea sector ca importanţă din UE, de aceea investiţiile în sănătate nu trebuie privite ca nişte cheltuieli, trebuie privite ca singurul mod de a progresa pentru comunităţile noastre', a afirmat Katrin Fjeldsted, într-o conferinţă de presă.
Ea a subliniat că mesajul CPME este să se aibă grijă de medici pentru a avea un sistem de sănătate mai sănătos.
La rândul său, fostul preşedinte al CPME, dr. Konstanty Radziwill, a subliniat că fără suficiente resurse este imposibil să ai un sistem de îngrijire a sănătăţii funcţional.
'Când ne gândim la viitorul îngrijirii sănătăţii sunt două teme importante care trebuie menţionate. Fără suficiente resurse este imposibil să ai un sistem de îngrijire a sănătăţii funcţional. Ştiu că cifra pe care o să o menţionez este o problemă în România, când ne gândim la cheltuielile pentru sănătate 6% din PIB este o cifră minimă. Uneori în ţările occidentale, în Europa de vest, acest procent ajunge până la 10% din PIB. Sănătatea trebuie să fie o prioritate şi pentru politicieni', a spus Konstanty Radziwill.
Acesta a explicat în Polonia în 2004 doctorii emigrau în Europa de Vest cu miile, dar au reuşit să