Germania a dat publicităţii noi imagini cu tablourile găsite acum doi ani în locuinţa unui octogenar din Munchen şi evaluate la un miliard de euro, majoritatea fiind opere de artă confiscate sau cumpărate la preţuri de nimic în timpul regimului nazist. Sursa: REUTERS
Numărul tablourile făcute publice până în prezent a crescut la 79, prea mic însă comparat cu totalul de 1400 găsite în locuinţa lui Cornelius Gurlitt.
Printre noile opere dezvăluite se află picturi semnate de Max Liebermann, un evreu german mort în 1935, şi norvegianul Edvard Munch, un preferat al comunităţii evreieşti din Germania interbelică.
Germania îşi pune în joc credibilitatea în cazul “tezaurului nazist" descoperit la un octogenar din Munchen şi trebuie să încerce să restituie rapid aceste opere de artă proprietarilor lor legitimi, a avertizat recent preşedintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald Lauder, într-un interviu acordat AFP.
Apreciind că cele circa 1.400 de picturi, desene şi gravuri, printre care lucrări semnate de Henri Matisse, Pablo Picasso sau Marc Chagall, ar putea fi doar “vârful icebergului", Ronald Lauder a insistat asupra responsabilităţii morale a Germaniei ca persoanele particulare sau muzeele care au fost victime ale jafurilor naziste să-şi recupereze bunurile.
El a cerut autorităţilor de la Berlin să ia două măsuri urgente: abolirea prescripţiei de 30 de ani după care proprietatea unei opere de artă nu mai poate fi contestată şi crearea unei comisii pentru restituiri. “Principalul obstacol în calea recuperării de la particulari a operelor de artă furate în timpul Holocaustului este prescripţia, întrucât ea împiedică orice anchetă judiciară", a declarat Lauder în interviul telefonic acordat de la New York.
“Guvernul german ar trebui să îşi propună să rezolve această problemă, întrucât Holocaustul es