Liliana Dumitrescu, 62 de ani, şi Miralena Nedelciu, 60 de ani, au decis în urmă cu trei ani să pornească un business de familie - un mic bistrou unde să vândă plăcinte cu specific macedonean, sendvişuri şi socată. Ce două verişoare, una fără ocupaţie, dar pricepută la bucătărie (Liliana Dumitrescu), cealaltă cu experienţă în business (a avut o afacere până în 2009 în industria cărţilor) au început noua afacere într-un spaţiu de 35 de metri pătraţi cu trei angajaţi.
Anul trecut, bistroul La Nana, înregistrat pe firma Nana’s Natural Food SRL, le-a adus venituri de peste 240.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, şi în prezent cele două antreprenoare au 15 salariaţi.
„Atunci când afacerea cu cărţile nu a mai mers, în 2009, am început să mă gândesc ce altceva aş putea face. Cum Liliana era foarte bună la gătit şi eu aveam experienţă în administrarea unei afaceri, am zis că ar fi o idee bună să încercăm să deschidem un bistro, pentru că întotdeauna va fi cerere pentru mâncare gătită, indiferent că este criză sau nu. M-am interesat mult şi ce fel de business ar merge şi tot vedeam la televizor şi pe internet cum lumea spunea că oamenii se vor întoarce la mâncarea gătită şi fast food-urile vor intra oarecum într-un con de umbră“, spune Miralena Nedelciu, cea care se ocupă în prezent de administrarea din punct de vedere logistic şi contabil a firmei.
Cele două verişoare au investit în primul an de activitate al bistro-ului în jur de 60.000 de euro, iar în 2011, când au decis să se mute într-un nou sediu, acestea au fost nevoite să mai investească încă 60.000 de euro pentru amenajarea spaţiului şi echiparea bucătăriei (unde se regăsesc cei mai mulţi angajaţi - şase persoane). Noul spaţiu are peste 200 de metri pătraţi, pentru care antreprenoarele achită o chirie lunară de 2.000 de euro.
Cit