La sfîrșit de săptătmână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și invitații ei.
Ultimele cercetări sociologice confirmă ceea ce multă lume crede sau deduce logic şi anume că moldovenii sunt împărţiţi aproape egal între cei care vor eurointegrarea şi cei care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Federaţia Rusă. De ce rămân la fel de atrăgătoare Europa şi Eurasia? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.
În satul Bolţun, de prin zona Nisporenilor, am discutat cu mai multă lume de la care am căutat să aflu încotro Moldova...
Fostul agronom al satului, Mihai Vleju îmi spune că ruralul moldovenesc nu e încremenit, cum îşi imaginează unii. Aici se întâmplă multe lucruri, dar, aşa cum povesteşte gastarbaiterul de azi, lumea e cam rătăcită.
Mihai Vleju: „Nu suntem gospodari în toată legea. Noi nu ştim încă a ne aprecia unde şi care se duce. Asta noi nu ştim.”
Europa Liberă: Când ziceţi „unde şi care se duce”, vă referiţi la vectorul politicii externe?
Mihai Vleju: „Care vrea spre Est, care spre Vest, la asta mă refer.”
Europa Liberă: Dar unde i-ar fi bine Moldovei? Sau cu cine i-ar fi bine? Cu Răsăritul sau Occidentul?
x Mihai Vleju: „Mai bine i-ar fi cu Europa. E bine şi cu Rusia, căci avem piaţă de desfacere şi acolo. După părerea mea, e bine să ne împăcăm şi cu aceia, şi cu ceilalţi. Nu trebuie să ne ferim nici de Europa, dar nici de Rusia. Piaţa noastră de desfacere există, poate, peste 20-30 de ani, ar fi altă mentalitate.”
Europa Liberă: Dar există această dezbinare pe criterii că unii vor Moldova să meargă în UE şi alţii în Uniunea Euroasiatică.
Mihai Vleju: „Da aici, pe loc există şi încă tare mare. Vin de la o întâlnire cu nişte băieţi şi chiar discutam pe tema asta. E mare ceartă încă. Oamenii nu se pot aprecia care şi unde să se ducă.” @N_P