Retragerea neaşteptată a licenţei de funcţionare a Master Bank, cu numeroşi clienţi adunaţi în faţa agenţiilor instituţiei financiare, ale căror uşi au rămas închise, şi cu milioane de carduri blocate, a amintit ruşilor de perioada traumatizantă post-sovietică.
Banca centrală a Rusiei a retras miercuri, cu efect imediat, licenţa Master Bank, creată în 1992 şi care avea în componenţa consiliului de administraţie pe Igor Putin, un văr al preşedintelui Vladimir Putin.
Autoritatea de reglementare a explicat că nu a avut altă soluţie decât să închidă bancă, după ce a constatat "încălcarea repetată" a legii de prevenire a spălării banilor. Ministerul de Interne a estimat că sumele implicate în activităţi suspecte sunt de peste 45 de milioane de euro.
La prima vedere, Master Bank, pe locul 70 pe piaţa bancară a Rusiei în funcţie de active, este o instituţie financiară relativ modestă.
Este însă pentru prima oară când o bancă cu peste trei milioane de clienţi îşi pierde licenţa, a subliniat Oleg Ivanov, vicepreşedintele Asociaţiei băncilor regionale din Rusia.
Consecinţele pentru populaţie sunt spectaculoase întrucât Master Bank are o treime din reţeaua de bancomate din Rusia şi este pe locul al cincilea în privinţa cardurilor aflate în circulaţie.
În aceste condiţii, milioane de ruşi s-au trezit brusc în situaţia în care nu pot avea acces la conturile lor. Alţii, care credeau că nu au nicio legătură cu Master Bank, au constatat că nu mai pot folosi cardurile, întrucât banca administra datele a alte 200 de companii mici.
Numeroase magazine, hoteluri, restaurante, dar şi partidul liberal Iabloko foloseau cardurile emise de Master Bank pentru a plăti salariile angajaţilor, care sunt în prezent blocate.
Spre deosebire de falimentele bancare din anii ’90, majoritatea clienţilor îşi vor recupera mare parte din fonduri, având