Bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la Festivalul Peştelui 'Victoriţa Pescăriţa', unde vor putea să guste produse şi preparate diverse din peşte pregătite după reţete tradiţionale.
Vedeta festivalului va fi borşul de peşte, nu mai puţin de 1.000 de porţii urmând să fie gătite în cursul zilei de sâmbătă. De asemenea, cei prezenţi vor avea ocazia să încerce peşte la grătar: păstrăv, scrumbie, macrou, file de crap, rechin, sau saramură de crap, hamsie prăjită cu mujdei şi mămăliguţă, salate de icre de crap şi ştiucă, sprot marinat şi sărat, scrumbie şi file de scrumbie marinate.
Peştele afumat va fi prezent la festival într-o varietate de sortimente: batog de crap afumat, păstrăv, scrumbie, macrou, sprot şi file de hering afumat.
Amfitrionul evenimentului este Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH - Asociaţia Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România, alias 'Don Mariano', care va oferi informaţii despre consum, producţie, procesare şi despre calităţile diferitelor specii de peşti. Acesta va oferi produse spre degustare şi va împărţi pliante cu cele peste 3.000 de reţete din peşte.
Festivalul peştelui este deschis sâmbătă între orele 10,00-18,00 şi duminică între orele 10,00-16,00.
Potrivit Patronatului Peştelui din România, consumul oficial de peşte se ridică la 4,5 kilograme pe locuitor anual, însă în ţările UE ajunge în medie la 25 de kilograme pe locuitor pe an. Cel mai mare consum se regăseşte în Portugalia, cu 66 de kg, şi în Spania, cu 48 kg pe locuitor anual.
În total, în România se consumă anual 110.000 tone pe an, din care numai 12.000 tone sunt produse în ţară, restul cantităţii provine din import
Sursa: Agerpres