Momentul culminant al festivităţii dedicate Centenarului Bibliotecii Judeţene Mureş găzduită vineri, 22 noiembrie de Palatul Culturii la reprezentat sigilarea “Capsulei timpului”, un cufăr care conţine documentele care atestă zestrea bibliotecii cufărul urmînd a fi desigilat peste 100 de ani.
“Dorim să o transmitem generaţiilor care vor sărbători al doilea centenar, nu doar al bibliotecii ci şi al Palatului Culturii. Întrebarea firească era dacă să îngropăm această capsulă. O vom lăsa la vedere, în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene pentru a ne asigura că în acest fel nu se întâmplă nimic cu ea, nu o ascundem, cu cât mai la vedere cu atât mai bine.Au fost aduse foarte multe simboluri introduse în această capsulă a timpului. Dincolo de simbolul pe care Consiliul Judeţean îl depune în capsula timpului, mai există ceva, un testament lăsat generaţiilor viitoare. Emoţiile care ne cuprind nu putem să nu le gândim la faptul că nu îi vom întâlni niciodată pe cei carea vor vedea ceea ce am aşezat astăzi în acest cufăr. Nu puteam să le transmitem doar obiecte, gânduri materiale, ci ne-am dorit neapărat să ne cunoască pe noi, generaţiile de acum în modul în care am gândit, modul în care am văzut lucrurile şi modul în care am înţeles să trăim până la urmă. Acesta este motivul pentru care ultimul obiect care va fi depus în capsula timpului este un testament către bibliotecarul anului 2013 semnat de către preşedintele Consiliului Judeţean Ciprin Dobre şi de către directorul Bibliotecii Judeţene Mureş astăzi, 22 noiembrie, 2013”, a precizat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Testamentul către bibliotecarul anului 2113
“Încercarea de evocare a dimensiunii trecutului prezent nu este un gând de circumstanţă, fiecare dintre noi este suma celor care au fost înaintea sa. Astfel, noi cei de acum suntem viitorul trecutului şi trecutul viitorului. S