Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a anunţat, sâmbătă, că un număr semnificativ al personalului medical din ţară va fi, luni, în grevă de avertisment, între orele 8,00 și 10,00. "Vom asigura ca de obicei urgențele", a precizat Sepi, care a subliniat că, în continuare, medicii sunt deschişi la discuţii cu autorităţile care, până acum, nu le-au onorat cererile. Ministerul Sănătăţii spune că protestele medicilor sunt ilegale.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea care a avut loc sâmbătă dimineaţă la Ministerul Sănătăţii, că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 şi 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat acesta.
Angajaţii din sistemul sanitar cer – printre altele – mai mulţi bani pentru sănătate şi o lege a salarizării specifică.
Greva de avertisment de luni este un preambul pentru greva generală anunţată de personalul medical pentru 28 noiembrie.
"Aşteptarea noastră este ca în perioada 26 - 27 (noiembrie, n.r.) să găsim soluţii şi scrise. Colegii noştri sunt pregătiţi să-şi ducă la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit", a mai spus Sepi la ieşirea din minister.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat în schimb că el crede că "medicii vor fi la serviciu". "Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprez