Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcţii speciale între 700 milioane lei şi 900 milioane lei numai de la companiile unde este Fondul acţionar, peste suma totală avansată de autorităţi, de aproape 500 milioane lei.
Fondul a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor pe tema taxei, întrucât aceasta afectează companiile din portofoliu, a declarat vineri managerul FP, Greg Konieczny.
"Companiile din portofoliul nostru sunt afectate de aceasta (taxa pe construcţii speciale - n.r.). Dacă nu este schimbată de Parlament, această ordonanţă este acum în dezbatere în Parlament. Noi am făcut multe comentarii, am ridicat multe puncte, (în discuţii - n.r.) cu statul, de ce această taxă ar trebui să fie mai mică sau ar trebui schimbat modul în care este calculată, pentru că impactul asupra companiilor din portofoliul Fondului în termeni anuali ar fi între 700 şi 900 milioane lei. Atâţia bani va lua statul de la companiile care sunt acum în portofoliul nostru", a spus Konieczny întrebat de un acţionar despre impactul pe care îl va avea taxa pe construcţiile speciale asupra companiilor unde Fondul este acţionar.
Fondul Proprietatea are acţiuni la companii importante vizate de această taxă precum OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).
La rândul lui, Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte şi administratorul FP, a arătat că taxa va duce la dividende mai mici acordate de companiile unde Fondul este acţionar.
La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.
Con