Ceea ce pentru UEFA şi DNA e obiect de anchetă pentru Primăria Ploieşti şi CE Oltenia e motiv de cheltuială
În timp ce Contra analiza visător posibilitatea de a-l antrena pe Mutu, două serii de anchete se puneau pe roate. Una, la UEFA, alta - la DNA. Se completează între ele şi, la capătul lor, vom şti mai multe despre circuitul banilor publici în Liga 1.
Petrolul Ploieşti şi Pandurii Tg. Jiu sînt investigate de Corpul de Control Financiar al Cluburilor de la UEFA. Va fi o anchetă vioaie, cu verdictul anunţat pînă la finalul anului. În cazul unor nereguli (datorii neachitate către stat sau către entităţi din fotbal), cele două echipe riscă excluderea din Europa, tăierea din bonusurile pentru participarea în Cupele Europene şi restricţii la transferuri. N-ar fi un capăt de ţară, doar un capăt de junglă profesionistă pe bani publici.
În paralel, cele două echipe sînt vizate şi de DNA. Preşedintele CA de la Pandurii este cercetat în stare de libertate pentru delapidare şi spălare de bani. Conform procurorilor, Marin Condescu a împrumutat clubul cu “dobîndă” de 2,6 milioane de lei. La Petrolul, situaţia este cel puţin la fel de încurcată. Primăria Ploieşti a predat clubul unor investitori privaţi, însă continuă să-l finanţeze, prin intermediul unui ONG. A doua tranşă din prima de 3 milioane de euro promisă de Primărie tocmai a ajuns la destinatarii de la echipa de fotbal. Moment în care, scrie “Cotidianul”, DNA-ul a intrat pe fir şi verifică în prezent legalitatea acestei plăţi generoase de la bugetul local.
Vom vedea la ce concluzii ajung anchetatorii UEFA şi justiţia română în cazul celor două cluburi. Ceea ce frapează este diferenţa de abordare. Pe de o parte, UEFA înţelege să-şi protejeze banii şi să-şi impună legile. Pe de altă parte, statul român (compania de stat CE Oltenia şi Primăria Ploieşti) rămîne senin ca vara cînd vine vorba de bani