În urmă cu exact o jumătate de secol, pe 22 noiembrie 1963, era ucis prin împuşcare la Dallas, în Texas, preşedintele american de atunci John Fitzgerald Kennedy. 50 de ani mai târziu acest asasinat continuă să fascineze lumea întreagă. În parte din cauza teorilor conspiraţioniste care persistă şi astăzi. Trei focuri de armà au fost trase atunci. Dar câţi trăgători au fost ? Oare Lee Harvey Oswald este chiar omul care a apăsat pe trăgaci ? Şi dacă da, era într-adevăr singur?
Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a alimentat toate fantasmele dar a şi eclipsat succesele scurtului său mandat – doi ani si zece luni.
FK, al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, era un om carismatic, un tip strălucit, un şef de stat cu care se identificase în vremea aceea toată tânăra clasă de mijloc americană. Politician curajos, cel mai popular preşedinte american de după al doilea război mondial a devenit o figură mitică în ciuda părţilor sale sumbre – trădarea, corupţia, o viaţă privată agitată şi marcată de nenumărate femei făceau parte din viaţa de zi cu zi a clanului Kennedy.
Preşedintele asasinat, alături de soţia sa Jackie au intrat astfel în istorie dar si în literatură: potrivit confraţilor noştrii ziarişti americani, nu mai puţin de 1400 de cărţi au fost publicate pe seama sa şi a celor care au participat direct sau indirect la uciderea ea: Jackie fireşte dar şi asasinul Lee Harvey Oswald, Jack Ruby, cel care l-a ucis pe Oswald, şamd.
La asta se adaugă comisiile de anchetă – trei în afară de cea numită Warren - plus un număr nedeterminat de reportaje, filme şi situri internet consacrate exclusiv acestei teme.
Numai în Franţa au apărut în aceste zile circa 20 de noi cărţi despre JFK, semn că afacerile sub această etichetă sunt în continuare lucrative si inepuizabile.
« Enigma morţii sale continuă să fie autopsiată, cu