Românii au din ce în ce mai puţină încredere în justiţie. Iată ce pare să indice Eurobarometrul privind justiţia în Uniunea Europeană, publicat de Comisia de la Bruxelles. Concret, studiul arată că 54% dintre români tind să nu aibă încredere în justiţie, iar peste jumătate nu cred că statul luptă în mod eficace împotriva corupţiei.
La nivel european, cei mai mulţi cetăţeni tind să aibă încredere în sistemul lor naţional de justiţie, dar nivelul de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul, de la 85% în Danemarca şi Finlanda, la 24% în Slovenia.
În România, procentul celor care încă mai cred în justiţie se ridică la 44%. Întrebaţi dacă statul luptă în mod eficient împotriva corupţiei, 32% dintre români au răspuns negativ, faţă de 30% media europeană. La fel de neîncrezători în capacitatea statelor lor de a combate corupţia sunt şi cehii, grecii, italienii şi spaniolii. În schimb, locuitorii din Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda şi Suedia consideră că statul luptă în mod eficient împotriva corupţiei.
Pe de altă parte, patru români din zece au o părere destul de bună, iar 7% foarte bună despre independenţa judecătorilor şi a instanţelor în cazurile civile şi comerciale, în timp ce 16% au o părere foarte proastă.
Cetăţenii din România reclamă însă durata procedurilor: aproape o treime se plânge de procesele prea lungi şi alţi 36% au o părere destul de proastă despre durata procedurilor. În ceea ce priveşte corectitudinea deciziilor în cazurile civile şi comerciale, 39% au o părere destul de bună, 18% au o părere foarte proastă, iar aproape o treime are o părere destul de proastă.
În fine, îndemnaţi să compare sistemul judiciar naţional cu celelalte din Europa, 71% dintre bulgari, 70% dintre sloveni şi 69% dintre români au declarat că sistemele din ţările lor sunt mai proaste decât cele din alte state ale Uniunii