Deşi asigurătorii încearcă să se pună la punct pentru a lupta împotriva fraudelor, sunt depăşiţi de ingeniozitatea „profesioniştilor“, cele mai mari înşelăciuni făcându-se cu oamenii din interior.
Departe de a fi atât de sofisticat ca în Occident, fenomenul fraudei în asigurări din România se situează cam la acelaşi nivel procentual ca afară şi este în creştere, scrie capital.ro.
„Frauda din asigurări se cifrează cam pe la 10% din primele brute încasate, şi doar 2%-3% este depistată. Fenomenul nu este în scădere, din păcate. Cei care fraudează se specializează din ce în ce mai mult, cu o viteză mai mare decât se specializează în antifraudă asigurătorii. Deşi afară poliţia se implică mai mult în depistarea fraudelor în asigurări şi se apelează foarte mult la firme specializate, procentul de fraudă nu este mai mic decât la noi, şi asta pentru că afară sunt mult mai sofisticaţi“, spune Bogdan Andriescu, şeful asociaţiei brokerilor de asigurare – UNSICAR. O mare problemă pentru amploarea fraudelor constă în faptul că subiectul este aproape tabu pentru asigurători şi nu sunt făcute publice cazurile depistate.
„Sunt foarte puţine exemple de eradicare a fraudelor. Nu sunt făcute publice fraudele descoperite. Când le descoperă, asigurătorii se bucură că cel care a încercat să fraudeze îşi retrage cererea. Cele mai dese şi mai multe fraude sunt pe auto, dar pe property sunt fraude de valori mai mari. Fiecare linie de asigurare are profesioniştii ei în fraudă. Mai nou iau amploare fraudele cu persoane accidentate, pe care nu le-am inventat noi. Supraveghetorii nu prea au cum să se implice. Aici e treaba Justiţiei“, conchide Andriescu.
Segmentare fraude
Deşi vorbim de două mari categorii de fraude, la subscriere şi la daune, acestea au la rândul lor o mulţime de subcategorii. Potrivit brokerilor, fraudele la subscriere se cifrează la circa 1