Specialiști de prestigiu din domenii extrem de diferite și din țări de pe mai multe continente s-au întâlnit la Sibiu pentru a conferenția. Ceea ce i-a unit pe cercetători a fost o temă dificilă pentru ziua de azi: latinitatea. Sursa: Silvana ArmatSursa: Silvana ArmatSursa: Silvana Armat
1 /.
Cercetători și teoreticieni ai unor domenii precum lingvistica, matematica, studiile culturale, economia sau teologia s-au întâlnit la Sibiu în cadrul conferinței internaționale ”(Re)construind latinitatea: identități naționale și transnaționale ale culturilor romanice. Abordări interdisciplinare și transdisciplinare”. Din 21 și până pe 23 noiembrie, la Sibiu au fost abordate prelegeri care au pornit de la – de exemplu – analiza de teorii culturale neolatine sau de la limbaj, politică și latinitate și până la radiografierea economiilor neolatine pe piața globală.
Legătura pentru 800 de milioane de oameni
În timp ce grecilor le datorăm cuvintele ”agorà (piață), cetățenie și democrație”, romanilor le datorăm ideile de ”republică, cetăţenie, drept civil și dreptul pentru străini”, a arătat prof. univ.
Fausto Telleri, din cadrul Universității din Sassari. Cu o bogată activitate științifică, în Brazilia și Italia, profesorul a legat destinul Europei de azi de principiile lumii latine. ”Cuvintele-cheie ale civilizației greco-latine stau la baza constituțiilor națiunilor europene, ale declarațiilor drepturilor omului și ale cetățeanului din secolul trecut. Numai un proiect de dezvoltare pentru toţi, iluminat de o credinţă solidă, împărtăşită în valori, şi de izvorul forţei unei raţiuni riguroase, pare a fi astăzi avantajos pentru toţi, nu numai din punct de vedere uman, ci şi din punct de vedere social”, a mai afirmat profesorul, în cadrul prelegerii sale de la Sibiu.
Latinitatea nu este atributul unei lumi dispărute, a fost credința ce