Jurnalistii postului public de radio din Germania propun o incursiune ampla in modul in care a gestionat statul roman ororile comunismului.
"In Romania au fost torturati, arestati si omorati oameni in numele comunismului. Dupa schimbarea politica din 1989 au urmat musamalizarea si tainuirea faptelor. Acum incepe prelucrarea lor", noteaza site-ul radioului german, Deutschlandradio.de, in sectiunea culturala.
Prima oprire a jurnalistilor germani este la casa fostului tortionar Alexandru Visinescu din Bucuresti. Aici sunt primiti cu injuraturi si amenintari din partea acestuia si a vecinilor sai. "Afara cu voi. Nu aveti niciun drept sa apareti aici. Afara!", le-a strigat Visinescu.
Visinescu a fost comandantul mai multor inchisori in anii '50 si '60. El isi supunea detinutii politici la conditii inumane. Ii lasa sistematic fara mancare si lumina si le refuza ingrijirile medicale. In luna august, opinia publica romana a aflat de biografia lui Visinescu. Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a depus plangere impotriva a 35 de fosti directori de inchisori de la acea vreme, pentru crima si genocid. Visinescu a fost cap de lista, noteaza sursa citata.
"Procesul va debuta la inceputul anului viitor. Sunt sanse mari sa fie condamnat fiindca avem dovezi puternice impotriva lui. Din cauza varstei inaintate, multi nu vor mai ajunge in inchisoare, dar culpabilitatea lor va fi recunoscuta oficial", considera Andrei Muraru, directorul ICCMER, institutia care a depus denuntul impotriva lui Visinescu, Ficior si care mai lucreaza la alte 33 astfel de cazuri.
Cazul Visinescu a declansat o dezbatarere publica fara precedent despre aparatul comunist de represalii din Romania, au remarcat jurnalistii germani.
"Este un schimb de generatii. Eu am 31 de ani, procurorii au intre 30 si 40. Vorbim despre o gene