Ţara noastră importă din ce în ce mai mult vin, potrivit lui Cătălin Păduraru, reprezentantul României în Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) şi wine ambasador al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
Domnia sa a precizat, vineri, că, în fiecare an, importăm cu 10% mai mult faţă de anul precedent.
"Importurile cresc şi vor creşte în continuare. În România, consumul a stagnat la nivelul de anul trecut. Oricum, rămânem în primele 10-15 locuri între ţările consumatoare de vin. Este evident că pe anumite segmente de preţ pot veni şi vinurile de import, care, de multe ori, comunică mai bine decât cele româneşti", ne-a spus domnia sa.
Domnul Păduraru ne-a precizat că, în ceea ce priveşte exporturile, "absorbţia mare din piaţa noastră conferă o oarecare relaxare a producătorilor români".
La noi, vinurile sunt valorificate la preţuri care nu ar fi obţinute, acum, în străinătate, întrucât nu avem un brand de ţară care să ne poziţioneze în mod pozitiv pe alte pieţe, consideră Cătălin Păduraru, care opinează: "Efortul individual al fiecărui producător de vin ar trebui să fie susţinut de administraţia centrală, care nu vine în sprijinul jucătorilor din domeniu. Ar trebui să avem o promovare între Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului şi ar trebui iniţiate clustere. Suntem printre singurii care nu avem un jurnal ştiinţific destinat vinurilor, nu avem cărţi suficiente despre vin, avem doar două reviste de vin adresate publicului larg, nu de specialitate strictă, şi nu avem un muzeu al viei şi vinului. Avem mari probleme de coerenţă. Emisiuni despre vinurile româneşti nu avem, în condiţiile în care la televiziunea naţională, seara, la oră de maximă audienţă, apar emisiuni cumpărate despre vinuri din Ungaria. Efortul producătorilor de a-şi găsi pieţe noi este viciat de aceste lipsuri. Pentru ca v