Casa Albă a pezentat principalele puncte ale acordului interimar asupra programului nuclear încheiat la Geneva între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania), relatează AFP.
Ţările din cadrul Grupului au impus sancţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului cu scopul ca acesta să-şi întrerupă programul nuclear, suspectat de Washington şi aliaţii săi că are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.
Acordul de sâmbătă slăbeşte strânsoarea unora dintre aceste sancţiuni, în schimbul unei revizuiri a programului nuclear de către Teheran, care se va supune unor inspecţii internaţionale aprofundate timp de şase luni, în vederea negocierii unei „soluţii complete".
Iranul nu a dezvăluit modul în care interpretează acordul, dar a oferit asigurări că programul său de îmbogăţire a uraniului a fost „recunoscut". Casa Albă a afirmat, în schimb, că acordul „nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea" uraniului pentru Teheran.
Potrivit preşedinţiei americane, Iranul:
- a acceptat să înceteze orice îmbogăţire a uraniului „la nivelul de peste 5% şi să desfiinţeze procesul tehnic necesar îmbogăţirii la nivelul de peste 5%",
- „s-a angajat să-şi neutralizeze stocul de uraniu îmbogăţit la un nivel de până la 20% diluându-l",
- „nu va construi noi centrifuge pentru uraniu şi va întrerupe avansarea către punerea în funcţiune a unui reactor în uzina (nucleară) de la Arak pentru producerea de plutoniu",
- „nu va construi vreo uzină capabilă (...) să extragă plutoniu din combustibil uzat",
- „va permite accesul zilnic la instalaţiile sale unor experţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi va comunica date cu privire la funcţionarea reactorului de la Arak".
De cealaltă parte, membrii Grupului 5+1:
- vor consimţi la o relaxare a sancţi