Euroavi, celălalt mare producător de pui din judeţul Călăraşi în afară de Avicola, a avut de suferit şi el de pe urma scandalului cu salmonella. I-au scăzut vânzările şi implicit livrările cu 10%. De teama îmbolnăvirii, cumpărătorii au evitat produsele care proveneau din Călăraşi, astfel că Euroavi a fost primul afectat de scandalul puiului cu salmonella.
“A fost normal să ne afecteze. Toţi producătorii de carne de pui au simţit o scădere a livrărilor. La noi a fost vorba de 10%. De săptămâna trecută au început să crească vânzările”, a declarat Ion Dochiţa, unul dintre administratorii societăţii. Pentru a-şi câştiga clienţi, firma cu capital sută la sută românesc a investit în tehnologie de ultimă oră existentă la nivel european, dar pune preţ, în principal, pe hrana puilor.
“Ţinem clienţii aproape prin calitatea cărnii (structura fibrei) şi a gustului care este unul aparte, specific puilor de Bărăgan, hrăniţi în mod natural cu cereale provenite din câmpiile însorite şi toride ale zonei. Probabil şi seceta deseori prea mare modifică ceva în structura cerealelor pe care le consumă puii”, a precizat Dochiţa. De profesie medic veterinar, acesta spune că preferă carnea ambalată în punga cu termen mai mic de valabilitate, fiindca este mult mai sănătoasă decât cea cu valabilitate mai mare. Pentru acest an, administratorii estimează o cifra de afaceri de 99.000.000 lei.
Pe masa străinilor
Puiul de Bărăgan ajunge nu numai pe masa românilor, ci şi peste graniţe. Marfa este livrată şi în Bulgaria, dar şi în Grecia şi Germania. Până să ajungă la acest nivel, firma făcut eforturi uriaşe ca să se menţină în top.
“Euroavi SRL a început cu greu această luptă din piaţa de carne de pasăre. Greu, pentru că este dificil să vinzi cu puţin peste preţul de cost şi să poţi să te menţii în această economie dezordonată şi plină de imprevizib