Polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor marca în acest an „Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor”, prin activități de informare la sediile societăților unde predomină personalul feminin. În anul 2013, unul dintre domeniile de prioritate preventivă ale Poliției Române a fost prevenirea infracțiunilor de violență. Pe 25 noiembrie, când este marcată „Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor”, polițiștii vor veni cu informații și sfaturi noi în acest sens.
„Pentru a nu deveni victima violenței în familie polițiștii vă recomandă: evitați certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relații extraconjugale sau neonorarea obligațiilor de întreținere; pentru aplanarea unor astfel de conflicte acționați cu tact și răbdare, neţinând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri; dacă soțul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau are tendinţa de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului; nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare; nu uitaţi că metoda de împăcare este bună dacă ea contribuie la aplanarea conflictului, de obicei părţile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate; nu uitaţi să vă gândiţi la copii, sprijinul de care aceştia au nevoie, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării”, sunt câteva dintre sfaturile polițiștilor.
În cazul în care se întâmplă ca o femeie să fie victima unei infracțiuni de violență, aceasta trebuie să depună plângere la poliție şi poate demonstra existența agresiunii printr-un certificat medico-legal, care poate face diferența în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptei. C