Teheranul şi cele şase mari puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au ajuns la un acord pe tema programului nuclear iranian, potrivit BBC.
Iranul îşi va limita activităţile nucleare, iniţial pentru şase luni, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice impuse, au anunţat negociatorii implicaţi în discuţiile pe tema programului nuclear al Teheranului.
Preşedintele SUA Barack Obama a salutat acordul obţinut la Geneva de Teheran şi de cele şase mari puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), anunţând că acesta va împiedica Iranul să construiască o armă nucleară.
Iranul a anunţat totuşi, prin vocea ministrului de Externe, Mohammad Javad Zarif, că va continua activitatea de âmbogăţire a uraniului.
Ce prevede acordul
Ţările din cadrul Grupului au impus sacţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului cu scopul ca acesta să-şi întrerupă programul nuclear, suspectat de Washington şi aliaţii săi că are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.
Acordul de sâmbătă slăbeşte strânsoarea unora dintre aceste sancţiuni, în schimbul unei revizuiri a programului nuclear de către Teheran, care se va supune unor inspecţii internaţionale aprofundate timp de şase luni, în vederea negocierii unei "soluţii complete".
Iranul nu a dezvăluit modul în care interpretează acordul, dar a oferit asigurări că programul său de îmbogăţire a uraniului a fost "recunoscut". Casa Albă a afirmat, în schimb, că acordul "nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea" uraniului pentru Teheran.
Potrivit preşedinţiei americane, Iranul:
- a acceptat să înceteze orice îmbogăţire a uraniului "la nivelul de peste 5% şi să desfiinţeze procesul tehnic necesar îmbogăţirii la nivelul de peste 5%",
- "s-a angajat să-şi neutralizeze stocul de uraniu îmbogăţit la un nivel d