Jurnalistul şi publicistul Cristian Tudor Popescu a lansat duminică la Târgul de carte Gaudeamus două volume: „Filmar”, apărut la Editura Polirom săptămâna aceasta, şi „Copiii fiarei”, o reeditare publicată tot de Polirom.
„Nu am dorit eu acest eveniment întrucât nu rezist mult în spaţii cu multă lume. Asta îmi dă o stare de anxietate şi mă stresează. Psihiatrii ar numi aşa ceva agorafobie”, le-a spus editorialistul gândul cititorilor prezenţi la lansare, pe care i-a numit „publicul meu ultim şi singurul care contează”.
Jurnalistul a vorbit pe rând despre fiecare dintre cele două cărţi. Cristian Tudor Popescu a spus despre „Copiii fiarei”, cartea reedidată anul acesta la Polirom, că îşi dorea să ajungă, atunci când a scris-o, la cât mai mulţi citori.
„Dacă ai trăit în comunism nu poţi scăpa de el decât prin moarte”
„Acum mai bine de 20 de ani, când scriam această carte, nu mai doream să fiu un scriitor pentru cei puţini şi foarte educaţi. Consideram că având în vedere ce se întâmplă pe stradă, în ţară şi în lume după 1989 trebuie să scriu pentru mase”, a spus scriitorul. Cristian Tudor Popescu le-a mărturisit citittorilor că a luptat cu el însuţi pentru a scăpa de ideile din comunism.
„A trebuit să lupt cu idei pe care mi le-a băgat în cap comunismul. Eu n-am fost membru de partid, n-am avut nicio legătură cu partidul comunist, dar am trăit în radiaţia lui. Şi cum spunea Christof Kristofsky, dacă ai trăit în comunism nu poţi scăpa de el decât prin moarte. Şi atunci aveam nişte idei cu care trebuia să lupt. De pildă aceasta: că scriitorul este dator să scrie pentru mase, sau că scriitorul este datior să schimbe lumea. Sau, şi mai rău, că în calitate de jurnalist, de redactor şef de ziar, trebuie să încerci să-ţi schimbi oamenii, să-şi schimbi colegii. Toate aceste trei idei s-au dovedit egoiste şi comunistoide”, a mărturisit Tudor P