Primul restaurant cu specific ciobănesc a fost deschis weekend-ul trecut la Novaci. Proprietarii localului situat chiar în centrul orașului sunt soții Băbu, care dețin o stână cu câteva sute de oi. Aici, turiștii care tranzitează zona, și nu numai, sunt serviţi cu tocan de oaie sau de vițel, delicatese pregătite după rețete moștenite din moși-strămoși. Pe lângă faptul că prețurile sunt mai mult decât rezonabile, cei care vor lua masa la acest restaurant vor putea să asiste la prepararea bucatelor.
Restaurantul "Popas Transalpina" din Novaci a fost inaugurat sâmbătă seara. Pe acorduri de muzică populară, cei prezenți la eveniment s-au bucurat de primele gustări, pregătite chiar de proprietarii localului. Restaurantul a fost decorat în stil rustic. "Ideea de a deschide un astfel de restaurant se datorează succesului pe care l-am avut cu mâncarea tradițională la Stâna Ștefanu, pe Transalpina, la 7 km de Obârșa Lotrului și 18 km de la Rânca. Mâncarea care o servim la acest restaurant este pregătită cu produse din gospodăria noastră, avem oile noastre, vițeii noștri. Avem 700 de oi și 12 vaci. Întâmpinăm clienții cu sarmale cu smântână și mămăligă sau brânză cu mămăliguță, tocan de oaie și tocan de vițel. Și vinul, țuica, siropul de muguri de brad, provin tot din gospodăria noastră", a declarat Mărioara Băbu, proprietara localului.
Tocanul, pregătit după o rețetă străveche
Specialitatea casei este tocanul de oaie, pregătit la cârlig, după o rețetă străveche. Însuși cunoscutul bucătar Horia Vârlan a cerut informații în legătură cu prepararea acestei delicatese. "I-am dat sfaturi pentru că i-a plăcut. A venit vara trecută pe Transalpina și m-a întrebat cum se face de este tocanul așa de bun. La noi nu se pune decât grăsimea animalului. Prima dată se pune unsoarea, în special seul, se fierbe puțin, după aceea se adaugă carnea. Se adaugă puțină apă și se