Sălăjenii care au de gând să se racordeze ilegal la sistemul de alimentare cu apă sau de canalizare trebuie să ştie că pot ajunge la închisoare, întrucât grupul parlamentar al PNL a iniţiat, săptămâna trecută, un proiect legislativ, adoptat de Senat, prin care se modifică modul de sancţionare a celor care încalcă legea.
Legea nr. 214/2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare prevede că persoana care scoate fără drept din sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare părţi componente ale sistemului, deteriorează, modifică sau blochează fără drept funcţionarea contoarelor ori se racordează ilegal la sistemul de alimentare cu apă sau de canalizare se sancţionează cu amendă contravenţională.
Proiectul legislativ pentru modificarea Legii nr. 214/2006, adoptat deja de Senat, prevede că faptele amintite mai sus constituie infracţiune penală şi se sancţionează cu închisoare de la trei la şase luni sau cu amendă.
Directorul Companiei de Apă Someş, Eugen Pop, ne-a declarat vineri că sunt multe persoane în Sălaj care s-au racordat ilegal la conducta de alimentare cu apă sau la cea de canalizare şi nu au fost sancţionaţi sub altă formă, ci doar cu o amendă. „Am insistat demult să se modifice legea în această privinţă şi este foarte bine că acum există şansa să se materializeze, deoarece poate aşa oamenii nu vor mai recurge la ilegalităţi. Rămâne de văzut dacă proiectul legislativ va trece şi de Camera Deputaţilor”, susţine Eugen Pop.
Legea privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare a suferit mai multe modificări, printre care şi cele referitoare la dreptul de uz şi de servitute. Potrivit proiectului legislativ, la intervenţii pentru reparaţii, revizii sau avarii care produc pagube proprietarilor din vecinătatea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare, operatorii au obligaţia să le plătească acestora despăgu