Zeci de fotografii, planșe și documente stau la dispoziția constănțenilor timp de trei săptămâni în salonul Comandor „Dimitrie Știubei” al Muzeului Marinei Române. Imaginile readuc în memoria publicului cele mai interesante repere din misiunea „Sirius” executată în Angola, în anul 1983. Expoziţie de imagini-document, dedicată şcolii româneşti de aviaţie din Angola surprinde în zeci de fotografii prima misiune a Armatei Române în afara granițelor țării după cel de-al doilea Război Mondial. Nicu Constantin, co-organizator al expoziției, dar cel mai important maistru aviație, a fost prezent alături de alte 140 de persoane în Grupul de Aviație Român „Sirius”. În decurs de doi ani a pregătit prima promoție de piloți aviatori militari angolezi.
„Aici se face botezul, se aliniază ceilalți pe două rânduri, el coboară din avion și-l ia la palme, pe spate și la picioare. Și ultimul îl așteaptă cu lighianul și îi toarnă apă în cap. Dacă fuge de aici nu mai zboară, acesta este botezul fiecăruia. La noi se adună mărăcini, se ia pilotul și se aruncă în mărăcini”, a spus Nicu Constantin, maistru aviație.
Cât de grea a fost misiunea și cum a fost posibilă realizarea unei astfel de expoziții?
„O misiune unică. M-am interesat, asemenea misiune nu a mai fost pe plan mondial. După cel de-al doilea război mondial nu se mai știe despre o asemenea misiune. Statul major al Aviației Române când a auzit că vreau să fac o expoziție, mi-au trimis documente și un CD cu diferite fotografii, dar marea majoritate a fotografiilor le-am avut eu”, a declarat Neculai Rusu, organizator expoziție.
Expoziţiei este deschisă în perioada 7-27 noiembrie, în intervalul orar 11.00-17.00. Zeci de fotografii, planșe și documente stau la dispoziția constănțenilor timp de trei săptămâni în salonul Comandor „Dimitrie Știubei” al Muzeului Marinei Române. Imagin