În România, doar 30% dintre pacienţii care au nevoie de o intervenţie chirurgicală au norocul să beneficieze de o tehnică minim invazivă, în timp ce în Europa intervenţiile chirurgicale endoscopice se folosesc în 60% - 80% din cazuri, arată un studiu condus recent de Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE). Lipsa echipamentelor din spitale reprezintă, în opinia specialiştilor, principalul obstacol pentru extinderea pe scară largă în România a tehnicilor minim invazive (laparoscopice, toracoscopie, robotice).
În 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 60 de seturi noi de chirurgie, care au fost repartizate în majoritatea spitalelor de referinţă din România. Rezultatul acestei investiţii a fost creşterea cu 50% a ratei de utilizare a chirurgiei laparoscopice în ţara noastră (de la 20% de 30%).
„Deşi majoritatea unităţilor spitaliceşti mai importante din România deţin echipamente specifice chirurgiei minim invazive, achiziţionarea de instrumente şi dispozitive se impune ca un proces permanent, având în vedere ritmul schimbărilor tehnologice în chirurgia asistată computerizat. De asemenea, nivelul de instruire al celor care lucrează în spitalele respective, publice sau private, trebuie să se îmbunătăţească permanent pentru a facilita accesul pacienţilor la avantajele chirurgiei moderne”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică.
Reprezentanţii ARCE estimează că în anul 2013, în ţara noastră, au fost realizate între 10.000 şi 12.000 de operaţii laparoscopice, număr care ar trebui să crească considerabil în viitor. Operaţiile laparoscopice au mai multe avantaje: reducerea durerilor şi a complicatiilor, precum şi scăderea perioadei de spitalizare şi de reintegrare în activitatea profesională a pacienţilor operaţi. Chirurgia metabolică şi bariatrică au cele mai mari probleme, costurile de tratament pentru pacienţii cu ob