Oltenii pot obţine extrase sau copii ale unor documente aflate în arhive în baza unei simple cereri depuse on-line sau direct la sediul instituţiei. De la începutul anului, peste 1.000 de olteni au solicitat celor de la Arhivele Judeţene adeverinţe pentru a demonstra că sunt proprietari pe anumite terenuri sau că au avut vechime în muncă. Taxa pentru eliberarea unui act legalizat este de 45 de lei.
Arhivele Judeţene Olt s-au confruntat de la începutul anului cu un număr crescut de cereri pentru obţinerea de certificate şi copii în vederea dovedirii drepturilor patrimoniale sau de altă natură. Retrocedarea proprietăţilor confiscate de statul comunist, aplicarea Legii Fondului Funciar nu ar fi fost posibile fără sprijinul Arhivelor Naţionale. Fără ajutorul instituţiei multe dintre aceste proprietăţi n-ar mai fi ajuns la titularii de drept.
Potrivit şefului Arhivelor Olt, prof. Bogdan Bădiţoiu, cele mai multe solicitări au fost cele cu caracter patrimonial, urmate de cererile refugiaţilor din Cadrilater, din Basarabia şi Bucovina, solicitările instanţelor de judecată şi notariatelor, primăriilor, prefecturii şi consiliului judeţean.
Pentru drepturi patrimoniale, persoana trebuie să facă dovada calităţii în care solicită, dacă el nu este titularul actului respectiv sau să dea o declaraţie pe propria răspundere asupra calităţii lui, cu precizarea expresă că are cunoştiinţe de prevederile art. 292 Cod Penal, privind falsul în declaraţii. Termenul legal de eliberare a documentului este de 30 de zile.
Arhivele agenţilor economici
Şeful Arhivelor Olt susţine că, ştatele de plată şi documentele contabile nu fac parte din fondul arhivistic naţional şi conform legii ele sunt păstrate ori de unităţile creatoare sau deţinătoare, ori de operatorii economici privaţi care trebuie să fie acreditaţi de Arhivele Naţionale.
@N_P