Migratia catre zone rurale, o tendinta tot mai evidenta la nivel global, se manifesta si in Romania. Viata la tara prezinta avantajul unui trai in armonie cu mediul, dar in acelasi timp poate fi o alternativa de supravietuire la marile aglomerari urbane. Ai avea curajul sa te muti la sat?
Multi oameni considera ca lumea este suprapopulata. Dar nimeni nu poate sa defineasca suprapopularea, astfel ca acest concept este greu de confirmat sau de infirmat. Cel mai bun lucru pe care il pot face este sa dea exemple precum aglomerarile de trafic, criza locativa, cozile de la magazine. Dar acestea nu sunt exemple de suprapopulare la nivel global, se arata intr-un clip video publicat de organizatia overpopulationisamith.com.
Avem, in schimb, exemple de supraincarcare urbana. Si stim asta pentru ca astfel de situatii sunt intalnite numai in orase. Iar orasele sunt locuri unde traiesc impreuna foarte multi oameni. Toti acesti oameni fac posibile inovatiile, colaborarea, dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte, eforturi pentru ca viata sa fie cat mai placuta. Dar in pofida acestor eforturi, parca viata este, dimpotriva, tot mai neplacuta.
Dupa cum stie oricine a fost vreodata la un concert rock, acolo unde vin multi oameni se face inghesuiala. La fel ca la un concert rock, orasul devine un loc aglomerat nu pentru ca lumea se inmulteste intr-un ritm foarte rapid, ci pentru ca multi vin, din alte parti, catre acel loc. De fapt, studiile arata ca rata natalitatii scade atunci cand oamenii se muta in asezari urbane. Costurile ridicate ale vietii fac tot mai dificila intretinerea unei familii intr-un oras. In acelasi timp, in alte zone, cele rurale, viata se deruleaza intr-un mod mai simplu si mai lipsit de stres.
Multi oameni pe o suprafata mica inseamna si multe probleme. E nevoie de infrastructura pentru a asigura dezvoltarea econom