Relicve atribuite Sfântului Petru, considerat fondatorul Bisericii creştine, au fost expuse în premieră, duminică, în faţa mulţimii reunite în Piaţa Sfântului Petru din Vatican, în prezenţa Suveranului Pontif.
Pe o vreme rece şi umedă, în faţa a zeci de mii de credincioşi din întreaga lume, Papa Francisc s-a recules în faţa relicvariului de bronz, deschis pe o lungime de 30 de cm şi în care odihnesc fragmente din osemintele considerate ca aparţinând Sfântului Petru, potrivit Agerpres.
"Anul credinţei" a fost inaugurat în octombrie 2012 de Papa Benedict al XVI-lea, cu patru luni înainte de renunţarea la pontificat, şi a oferit prilejul pentru numeroase festivităţi organizate în piaţa Sfântul Petru. Potrivit Vaticanului, circa 8,5 milioane de pelerini au venit la Roma cu aceste ocazii. Numeroşi sunt şi cei care au venit să se reculeagă la grotele din Vatican, în faţa mormântului primului apostol creştin.
Osemintele au fost descoperite în timpul săpăturilor realizate în 1940, sub Pontificatul lui Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub bazilică, lângă un monument construit în secolul al IV-lea, pentru a-l onora pe cel considerat drept primul apostol. Oseminte descoperite atunci erau înfăşurate într-o pânză brodată cu fir de aur.
Suveranii Pontifi nu au atestat niciodată că osemintele sunt sută la sută autentice, însă, după cum afirma Paul al VI-lea în 1968, teste ştiinţifice au conchis că există o 'mare probabilitate' ca acestea să fie fost cele ale "pescarului de la Marea Galileei", devenit ulterior Sfântul Petru.
Osemintele au fost predate Papei Paul al VI-lea în 1971 şi conservate de atunci într-o capelă în apartamentul pontifical.
Sfântul Petru a fost crucificat cu capul în jos în anii 64-70, în amfiteatrul lui Caligula, unde se găsesc în prezent Grădinile Vaticanului.
CITEŞTE ŞI: Papa Franc