O parte din colecţia de 1.500 de opere de artă - printre care se numără lucrări realizate de Henri Matisse, Pablo Picasso şi Marc Chagall - confiscate de nazişti între anii '30 şi '40 ai secolului trecut, descoperită recent la München, ar putea fi expusă în public, informează Reuters.
Operele de artă au fost descoperite întâmplător la începutul anului 2011, când autorităţile fiscale au percheziţionat domiciliul lui Cornelius Gurlitt, fiul unui comerciant cu obiecte de artă din München, suspectat de evaziune fiscală.
Unele dintre aceste lucrări au fost declarate "artă degenerată" de regimul nazist, în timp ce altele au fost sustrase de la colecţionarii de artă evrei sau vândute pe sume derizorii.
Experţii au evaluat lucrările descoperite la aproximativ un miliard de euro, iar, dacă autenticitatea acestora va fi confirmată, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari acţiuni de recuperare a operelor de artă furate.
Informaţia despre expunerea mai multor tablouri din această colecţie a fost făcută publică, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, de ministrul Justiţiei din Bavaria, Winfried Bausback, care a sugerat că a ajuns la un "acord amiabil" cu Cornelius Gurlitt, care a cerut autorităţilor să i se restituie operele de artă.
Bausback a spus că este posibil ca unele dintre tablouri, "care sunt în mod clar de mare interes din punct de vedere al istoriei artei", să fie puse în administrarea unei fundaţii, care le-ar face accesibile publicului larg. Bausback a mai spus că încă se lucrează la găsirea unor soluţii care să fie benefice pentru toate părţile implicate.
Statutul legal al acestei colecţii de artă nu este clarificat. Presa locală a scris că circa 310-400 de tablouri vor fi restituite lui Gurlitt, în vârstă de 80 de ani.
Cele 1.500 de lucrări de artă, care dispăruseră în timpul regimului nazi