Vasile Botnaru în dialog cu Natalia Morari și Sergiu Ostaf.
Recentele sondaje de opinie au confirmat o stare de lucruri lesne de bănuit: opţiunea pro-europeană a guvernării de la Chişinău are un număr important de susţinători, dar şi o mulţime de contestatari. Pentru că, zic ei, nu poate fi unsă pe pâine, această opţiune, sau nu poate fi pusă pe limbă, vorba fostului premier comunist pro-european, Vasile Tarlev, cel care a executat voinţa politică a Partidului Comuniştilor de a se întoarce cu faţa spre Asfinţit, pentru că acolo e progresul.
De la o vreme însă comuniştilor le-a trecut. S-au răzgândit, cum ar zice un fost camarad de-al lui Voronin. Şi, de atunci încoace, fruntaşii PCRM au sarcina dificilă să le explice simpatizanţilor de ce nu se mai închină la icoana apuseană, iar mana cerească trebuie căutată la Răsărit.
Munca lor de justificare devine mult mai uşoară, în condiţiile în care guvernarea pro-europeană calcă în străchini, cu sau fără premeditare, cu sau fără consecinţe punitive. Despre aceste lucruri vom discuta astăzi cu invitaţii mei.
Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere se află telejurnalista Natalia Morari şi directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Serghei Ostaf, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Participare, organul de expertiză voluntară a activităţii cabinetului de miniştri ce întruneşte reprezentanţi ai societăţii civile.
Europa Liberă: Vroiam să pornim de la recentele sondaje care au arătat o stare de spirit, numai că, aşa cum recunosc toţi tălmăcitorii sondajelor, autorii sondajelor, politicienii, starea reală de spirit uneori diferă. Dacă ne amintim, bunăoară, de un episod arhicunoscut, situaţia lui Elţin, care era la pământ, potrivit sondajelor, şi a câştigat competiţia cu Ziuganov.
Natalia Morari: „Dar ştii cum a câştigat, Vasile