Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care şi-a lansat duminică, la Târgul Gaudeamus, cel mai recent volum al său, "Filmar", dar şi a treia ediţie a cărţii "Copiii fiarei", a declarat că s-a întors la literatură.
Cristian Tudor Popescu a spus, la evenimentul organizat de Polirom la standul Dacia din cadrul Târgului Gaudeamus, că nu şi-a dorit această lansare de carte, întrucât rezistă din ce în ce mai greu în spaţii cu lume multă. "Asta îmi dă o stare de anxietate şi mă stresează. Psihiatrii ar numi aşa ceva agorafobie", a spus jurnalistul.
Acesta a precizat că editura Polirom a fost cea care a vrut ca această lansare să aibă loc la Târgul Gaudeamus. "Constat că bine a făcut, pentru că dumneavoastră, cei care aţi venit acum aici, sunteţi, îmi dau seama, publicul meu ultim şi, de fapt, singurul care contează", a spus Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul a mai menţionat că, în urmă cu 20 de ani, când scria cartea "Copiii fiarei", nu mai dorea să fie "un scriitor pentru cei puţini şi foarte educaţi". "Consideram că, având în vedere ce se întâmpla pe stradă, în ţară şi în lume după '89, trebuia să scriu pentru mase", a spus el.
Popescu a adăugat că a fost nevoit să lupte cu idei pe care i le băgase în cap regimul comunist, amintind trei dintre acestea: scriitorul este dator să scrie pentru mase, scriitorul este dator să schimbe lumea şi, în calitate de jurnalist, trebuie să încerce să schimbe oamenii, să-şi schimbe colegii.
"Toate aceste trei idei s-au dovedit egoiste şi comunistoide, am înţeles însă asta după 20 de ani. Atunci credeam ca asta trebuie să fac şi am făcut-o", a completat acesta.
Cristian Tudor Popescu a mai precizat că volumul "Filmar" reprezintă rezultatul unei alte atitudini faţă de actul scrisului. Potrivit acestuia, volumul nu mai conţine niciun text politic.
"Aceasta carte conţine proză. M-am întors la lite