În vremuri în care marile subiecte de discuție par a fi ocolite în favoarea derizoriului facil, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și-a asumat rolul de a reuni zeci de specialiști din nouă țări în jurul unei singure teme: latinitatea.
Sub titlul ”(Re)construind latinitatea: identități naționale și transnaționale ale culturilor romanice. Abordări interdisciplinare și transdisciplinare”, conferința internațională a fost organizată la Sibiu la finele săptămânii trecute, la inițiativa Serviciului de relații internaționale și programe comunitare din cadrul ULBS. Au răspuns acestei inițiative peste 80 de specialiști de prestigiu din universități situate în Franța, Spania, Italia, Brazilia, Portugalia, Elveția, Camerun, Republica Moldova. Alături de aceștia au venit la Sibiu și specialiști din cele mai importante centre universitare din România.
Din 21 și până pe 23 noiembrie, la Sibiu au fost abordate prelegeri care au pornit de la – de exemplu – analiza de teorii culturale neolatine sau de la limbaj, politică și latinitate și până la radiografierea economiilor neolatine pe piața globală.
Bondrea: ”latinitatea trebuie să ne definească”
Rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, a subliniat deschiderea pe care instituția pe care o conduce o are față de partenerii din întreaga lume. ”De la asemănările de natură lingvistică, până la cele temperamentale, latinitatea trebuie să ne definească și să ne apropie prin ceea ce ne reprezintă. Identitatea noastră națională este strâns legată de apartenența la limbile romanice. Așa cum și Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu promovează colaborarea, comunicarea, educația, toate puse în slujba progresului, iată și această conferință – prin tematica și eterogenitatea ei – propune identificarea unor tipare comune în culturile țărilor latine. Ideologia latinistă în