Greva de avertisment a Federaţiei Sanitas este sprijinită la Constanţa de Colegiul Medicilor precum şi de toţi medicii nesindicalişti. Cei 3500 membri ai Federaţiei Sanitas Constanţa intră luni dimineaţă în grevă de avertisment între orele 8,00 şi 10,00 în timp ce angajaţii sanatoriilor Techirghiol şi Mangalia întrerup lucrul între orele 12,00 şi 14,00.
1 /.
Liderul constănţean al Federaţiei Sanitas, Nicolae Manea, spune că „ greva angajaţilor din cele două sanatorii a fost decalată din respect pentru pacienţi pentru că luni dimineaţă încep internările pentru seriile de bolnavi care vin din toată ţara, nu-i putem ţine la uşă, sunt în scaune cu rotile, în cârje, unii abia pot merge”. În restul unităţilor sanitare din judeţ, membrii de sindicat şi medicii, „mai puţin treimea care asigură serviciile medicale”, vor întrerupe lucrul protestând în holurile de la intrarea în spitale. Afişele cu greva de avertisment din 25 noiembrie şi greva generală din 28 noiembrie dar şi comunicatul Federaţiei Sanitas în care se cere demisia ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, sunt lipite de mai multe zile, pe uşile policlinicilor şi spitalelor din Constanţa.
„Nu bolnavii sunt vinovaţi că medicii au salarii mici, sunt de vină ăştia pe care noi i-am votat”
Cei mai mulţi constănţeni înţeleg nemulţumirile celor din Sănătate dar susţin că de pe urma grevei, de suferit au doar bolnavii. „ Medicii sunt supăraţi pentru faptul că au salarii mici dar nu suntem de vină noi bolnavii, sunt de vină ăştia pe care noi i-am votat. Pui un contabil la Ministerul Sănătăţii, de ce?”, comentează un bătrân bolnav de diabet. „ Au grevă, foarte bine, să-şi ia salariile dar să nu se răzbune pe noi, noi bolnavii suntem calul de bătaie, fac grevă pe spinarea noastră” completează un alt pacient. O femeie, cu cardiopatie ischemică, este mai optimistă în privinţa situaţiei viitoare a medicilor