Editurile Humanitas, RAO şi Polirom au fost considerate cele mai bune de către vizitatorii Târgului Internaţional Gaudeamus.
Cea de-a 20-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus s-a încheiat aseară la Romexpo, după cinci zile de reduceri spectaculoase, oferite de majoritatea editurilor, şi după un maraton de lansări, multe dintre ele desfăşurându-se în acelaşi timp, într-un permanent duel al microfoanelor.
Ieri, în ultima zi, s-au acordat prin votul publicului Trofeele Gaudeamus, locul I revenindu- i Editurii Humanitas, locul al II-lea Editurii RAO şi locul al III-lea Editurii Polirom. Cea mai râvnită carte a târgului, stabilită tot prin votul publicului, a fost volumul "Hobbitul" de J.R.R. Tolkien, de la Editura RAO. Preferinţele publicului de la Gaudeamus reflectă, de altfel, corect interesul românilor pentru carte la acest moment, care oscilează în mod interesant, între ficţiunea de tip fantasy şi istoria foarte concretă a ultimelor decenii în România.
"Hobbitul" lui Tolkien, de la RAO, sau "Jocurile foamei", cea mai vândută serie de la Nemira, arată pe de o parte tendinţa către poveste şi nevoia de poveste, ajutate fiind ambele şi de ecranizări celebre. De cealaltă parte, se află volumele lansate cu mult tam-tam la standul Humanitas, în acest weekend, "Dragul meu turnător" de Gabriel Liiceanu, "Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri", de Andrei Pleşu şi ediţia aniversară a "Jurnalului de la Păltiniş", al lui Gabriel Liiceanu, toate vorbind despre istoria recentă a României.
Premiul de Excelenţă al ediţiei din acest an l-a obţinut Editura Brumar, "pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale", iar premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, a fost acordat Clarei Mitola, pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba i