Dezbaterea în Parlament a Bugetului pe 2014 a intrat în linie dreaptă. Cum s-a întîmplat de atîtea ori, majoritatea parlamentară decide în comisii aprobarea Legii fără nici o modificare faţă de Proiectul trimis de Guvern, deşi ipostaza parlamentarilor de reprezentanţi ai unui Colegiu ar trebui să ducă la o scărmănare serioasă a Documentului. S-a întîmplat însă la fel ca acum, de 20 de ani încoace, de cînd toate flecărelile propagandistice invocă Parlamentul drept principala instituţie a României democrate, în realitate el fiind – cum inspirat a zis Sorin Roşca Stănescu – Parlamentul oilor de teracotă, cioban unic – Guvernul.
Potrivit Programului întocmit de Guvern, pe 15 decembrie 2013, Bugetul ar trebui votat de Parlament.
Urmînd unei proceduri îndeplinite din 1990 pînă acum, Legea ar trebui să meargă la Preşedinte spre promulgare, acesta o promulgă şi, gata!la 1 ianuarie 2014, Legea e în vigoare.
În aceste zile însă, ca o premieră în istoria noastră postdecembristă, premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, invocă posibilitatea ca Bugetul să nu devină Lege înainte de 1 ianuarie 2014, deşi el a fost înaintat în timp util Parlamentului.
Cauza noutăţii constă într-o afirmaţie a lui Traian Băsescu la interviul acordat lui Robert Turcescu în seara zilei de miercuri, 20 noiembrie 2013:
„Domnule, eu voi trimite bugetul înapoi (...) dacă nu vor renunţa la creşterea cu şapte cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani, care pot fi substituiţi cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că aceştia sînt bani furaţi din banii tuturor, ca să asigure cele două campanii, cu licitaţii, cu atribuire directă ş.a.m.d.“.
Duminică, 24 noiembrie 2013, într-o Declaraţie de presă făcută de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a reiterat anunţul privind retrimiterea Legii, adăugînd