Specialiştii spun că, mai ales pe timpul iernii, în Constanţa se înregistrează o scădere drastică a numărului de angajaţi legal
Odată cu înăsprirea prevederilor legale, angajatorii caută noi metode ca să ocolească încheierea contractelor de muncă
Criza economică din ultimii ani a afectat aproape toate sectoarele de activitate din economia românească. Acest lucru s-a reflectat prin desfiinţarea multor firme, care nu au mai reuşit să reziste pe piaţă, ceea ce a determinat şi scăderea drastică a numărul de angajaţi la începutul crizei, în mediul privat, apoi şi în sectorul de stat.
Numărul contractelor de muncă în judeţul Constanţa a scăzut, în ultimii 5-6 ani, cu câteva zeci de mii. În perioada anilor 2007– 2008, înainte de declanşarea crizei economice, şi numărul agenţilor economici era mai mare cu câteva mii. Atunci, numărul contractelor individuale de muncă ajungea la peste 200.000 chiar şi în perioada sezonului rece. Acum, acesta se mai atinge cu mare greutate doar pe timpul verii.
Potrivit Inspecţiei Muncii Bucureşti, în prezent, numărul contractelor de muncă individuale active în judeţul Constanţa este de 156.811. Numărul acestora a scăzut semnificativ din vară şi până în prezent. Inspectorii spun că este vorba atât de contractele de muncă cu normă întreagă de muncă, de opt ore, cât şi de cele cu timp parţial de muncă, care pot fi de 2, 4 sau chiar 6 ore. Specialiştii susţin că această cifră reflectă şi numărul salariaţilor care au şi câte 2-3 contracte pe timp parţial, iar în această situaţie pot fi foarte multe persoane.
Trebuie menţionat că anul trecut, la început verii, numărul contractelor de muncă individuale înregistrate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) din Constanţa se ridica la peste 193.300 de contracte de muncă. La acea vreme, s-au înregistrat peste 178.500 de salariaţi activi, iar din datele existente atunci