Voluntariatul câştigă încet-încet teren şi la noi în oraş. Privit ca trend de către tineri sau ca muncă patriotică de cei mai în vârstă, voluntariatul încă nu se bucură de o cultură proprie. În Craiova sunt puţini oameni dispuşi să se implice serios în astfel de acţiuni.
Definit de Consiliul Naţional al Voluntariatului ca fiind „activitatea desfăşurată din proprie initiaţivă, de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială“, la noi în ţară voluntariatul s-a dezvoltat târziu, după revoluţia din 1989.
Primele noastre contacte cu voluntariatul au avut loc prin intermediul străinilor care aduceau în România ajutoare de tot felul. Pe parcurs au început să apară şi la noi programe bazate pe voluntariat. Voluntarii din Craiova sunt puţini şi cel mai adesea provin din rândul tinerilor care se implică în astfel de activităţi animaţi de dorinţa de a căpăta experienţă sau pentru avea un CV mai bogat, nu din altruism. Despre aceste lucruri am vorbit cu doi tineri implicaţi în acţiunile de voluntariat din oraş.
Cătălin Vancea are 21 de ani şi primul său contact cu lumea voluntariatului a avut loc în timpul liceului, în campania „Let’s do It România“. Întrebat cât de implicaţi sunt craiovenii în acţiunile de voluntariat, Cătălin spune că: „Nu avem o implicare serioasă în activitatea de voluntariat. De vină nu sunt însă oamenii, ci organizaţiile, care duc lipsă de inspiraţie şi profesionalism“. Tânărul susţine acest lucru pentru că din experienţă ştie cum funcţionează unele ONG-uri din oraş, care „înscriu voluntari doar pentru a prezenta o continuitate a activităţii atunci când aplică la un proiect“.
„Tinerii din Craiova nu sunt foarte interesaţi să facă voluntariat“
În ultimul timp, voluntariatul a devenit o modă. Altruismul este principalul motiv pentru care oamenii s-ar implica în acţiuni de voluntariat. Mai mo