Codul fiscal, care a fost publicat în decembrie 2003 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2004, a suferit în 10 ani 100 de modificări prin tot atâtea acte normative care au pus oamenii de afaceri în dificultate.
Varianta republicată a codului, cerută şi aşteptată de toată lumea pentru mai multă claritate, coerenţă şi simplificare, ar urma să apară în sfârşit în 2014. În pofida cerinţelor investitorilor care vor o legislaţie fiscală mai simplă, Codul fiscal este astăzi de trei ori mai lung.
Dacă răsfoieşti Codul fiscal constaţi că se încheie la articolul 298, ca şi în varianta iniţială, din urmă cu 10 ani. Însă dacă numeri articolele Codului fiscal observi că sunt 411. Care este explicaţia? De-a lungul timpului au fost inserate articole noi, cu acelaşi număr, la care s-au adăugat indici, după modelul francez, astfel că numărul real al articolelor ajunge la 411. Deci peste 100 de articole noi au apărut în Codul fiscal de la apariţie până în 2013. Iar Codul fiscal şi normele metodologice au fost modificate prin mai mult de 100 de acte normative, după cum spun unii consultanţi fiscali.
Introducerea sintagmei „de regulă“ în textul legii a permis în mai multe rânduri modificări „subite“ ale legislaţiei fiscale. Oamenii de afaceri îşi amintesc cum în vara anului 2010 a fost majorată cota de TVA de la 19% la 24% aproape peste noapte din cauza restricţiilor bugetare de la acel moment. „Codul fiscal a fost modificat în ultimul deceniu de 123 de ori, ultima modificare fiind recentă, şi ne aşteptăm la cel puţin încă o modificare până la finalul anului 2013, având în vedere actualele consultări. În medie, actul ce stă la baza legislaţiei fiscale din România a fost modificat de 12 ori pe an. Prin urmare, nu s-a respectat prevederea articolului 4 din Codul fiscal, conform căruia Codul se modifică prin lege promovată, de regulă, cu şase luni înainte de