Tensiunile nipono-chineze risca sa atinga un nivel fara precedent, dupa ce Beijingul a impus o zona de identificare si aparare aeriana care include si o parte din insulele aflate sub controlul Japoniei.
Avioanele vor trebui sa indice planul de zbor cu precizie, sa precizeze clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa raspunda rapid si corespunzator la cererile de identificare ale autoritatilor chineze, informeaza Al Jazeera
Decizia a intrat in vigoare sambata, la ora 02.00 GMT, iar fortele aeriene din cadrul armatei chineze au anuntat la sfarsitul dupa-amiezii ca au efectuat prima misiune de patrulare.
In replica, Statele Unite au criticat dur decizia Chinei, in timp ce secretarul de stat american John Kerry, s-a declarat "profund ingrijorat" de situatia creeata.
"Decizia unilaterala a Chinei constituie o tentativa de a schimba actuala situatie din Marea Chinei de Est. O escaladare nu va face decat sa mareasca tensiunile in regiune si sa creeze riscul unui incident. Indemnam China sa nu puna in aplicare amenintarea de a lua masuri impotriva aeronavelor care nu se supun ordinelor venite de la Beijing", a specificat Kerry intr-un comunicat emis in dimineata zilei de duminica.
SUA are o prezenta militara consistenta in Japonia, inclusiv in sudul insulei Okinawa, care este aproape de teritoriile disputate.
Incidentul vine cu putin timp inainte ca vicepresedintele american Joe Biden, sa efectueze o vizita oficiala in China, Japonia si Coreea de Sud, acolo unde pe agenda discutiilor se vor numara si problemele legate de insulele din arhipelagul Senkaku.
Conform unei surse din armata americana, care a decis sa isi pastreze anonimatul, decizia Chinei este fara indoiala o "provocare directa" pentru interesele Japoniei in regiune.
Tensiunile nipon