Nasul bărbaţilor este cu aproximativ 10% mai mare decât al femeilor, iar pentru această diferenţă există o explicaţie ştiinţifică, spun oamenii de ştiinţă americani.
Diferenţele între cele două sexe în ceea ce priveşte dimensiunea nasului începe să fie sesizabilă în jurul vârstei de 11 ani, până atunci şi fetele şi băieţii au nasul cam la fel, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Iowa, potrivit medicalnewstoday.com.
Studiul specialiştilor americani a avut în vedere mărimea nasului populaţiei europene. 38 de participanţi au fost supuşi diverselor măsurători şi analize de la 3 la 25 de ani.
Principala observaţie a cercetătorilor este că nasul băieţilor începe să crească în jurul vârstei de 11 ani, astfel încât adulţii de sex masculin au un nas cu 10% mai mare decât femeile. Explicaţia este că, în general, bărbaţii au o masă musculară mai mare decât femeile, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai mult oxigen pentru a stimula creşterea şi menţinerea acesteia. Aşadar, este simplu: bărbaţii au nasul mai mare ca să poată inhala mai mult oxigen, care este transportat în sânge şi apoi la muşchi, consideră specialiştii americani.
„Chiar şi atunci când dimensiunile corporale nu diferă deloc, bărbaţii tot au nasul mai mare decât femeile“, precizează Nathan Holton, profesor asistent la Colegiul de Stomatologie al Universităţii Iowa, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au descoperit că, în medie, nasul bărbaţilor (în imaginile de jos) este cu 10% mai mare decât nasul femeilor (sus) FOTO UI College of Dentistry
Avem nasul mai mic decât strămoşii noştri
Cercetarea americană explică şi de ce astăzi avem nasul mai mic decât strămoşii noştri. Rudele noastre îndepărtate, neandertalienii, de exemplu, aveau o masă musculară mult mai bine dezvoltată decât a omului modern şi, deci, aveau nevoie de un nas mai mare pentru