Rata pirateriei softwere este de 63%, mult peste media europeană.
Trăim într-o lume a piraţilor virtuali. Informaţia de pe internet este descărcată, împărţită şi copiată în milioane de exemplare, în fiecare secundă. Fenomenul nu ar fi posibil dacă 70% dintre utilizatorii de internet nu ar considera pirateria online un lucru bun, potrivit unui studiu recent.
Pagubele rezultate din piraterie se ridică la peste 1.700 de miliarde de dolari. Cel puţin din câte anunţă reprezentanţii industriilor creative. Acestea sunt doar o parte din cifrele seci ale unui fenomen în continuă creştere. În ediția de astăzi, de la 18.30, la Digi24, reporterii emisiunii „Din|interior” au făcut o radiografie a fenomenului.
Reporterii au descoperit că în anul 2011, rata pirateriei de software în România era de 63%, în timp ce media UE era de numai 35%, după cum arată cel mai recent studiu publicat de Business Software Alliance (BSA – The Software Alliance), organizaţia care reprezintă, la nivel mondial, interesele producătorilor din IT. Aşadar nu este vorba doar de filme şi muzică.
Îngrijorarea oamenilor din IT este mai degrabă legată de piratarea produselor software. Motiv pentru care, în ultimii zece ani, giganţi IT ca Microsoft sau Adobe au început o adevărată vânătoare de firme care folosesc software fără licenţă. „Se piratează foarte mult, pot să zic şi nu numai în ţările de margine, ci şi în ţările dezvoltate. Produsele Adobe, în special Photoshop, sunt piratate în întreaga lume. La ora actuală Adobe se află pe undeva la peste 4 miliarde de dolari cifră de afaceri şi estimările noastre arată că pierderea efectivă s-ar ridica la alte câteva miliarde bune”, spune Alexandru Costin, director general Adobe Systems România