Aflaţi în imposibilitatea organizării simultane a referendumului pentru Constituţie şi a primului tur prezidenţial, reprezentanţii puterii iau în calcul amânarea alegerilor.
Amânarea publicării motivării deciziei de constituţionalitate dată de judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) pe legea referendumului, coroborată cu anunţul preşedintelui privind intenţia de a amâna până la limita maximă permisă de Constituţie promulgarea legii fac imposibilă organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prag de validare de 30% simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale în 30 noiembrie.
Pentru ca noul preşedinte să depună jurământul şi să-şi înceapă mandatul în ziua în care expiră mandatul lui Traian Băsescu, primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nu poate fi organizat mai târziu de 30 noiembrie 2014. Conform deciziei CCR, noua lege a referendumului, care coboară pragul de validare a acestui tip de consultare populară la 30% prezenţă la urne, nu va putea produce efecte decât la un an de la intrarea în vigoare, adică de la momentul publicării în Monitorul Oficial (MO). Pentru ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat, aşa cum doreşte USL, pe baza reglementărilor noii legi, ar trebui ca această să fie publicată în MOf cel târziu în 30 noiembrie 2013.
Aşa cum ZIUA de CLUJ anticipa, preşedintele a anunţat că va tergiversa promulgarea legii cât îi va permite legea, adică va face acest lucru în a zecea zi după ce noua decizie a CCR de constituţionalitate a legii va fi publicată în MO, la ora 23:59. Pentru ca decizia CCR să fie publicată în MO şi să, devină, aşadar, oficială şi producătoare de efecte, trebuie ca ea să fie însoţită şi de motivarea aferentă. Pentru a-l obliga pe Băsescu să promulge noua lege a referendumului până în 30 decembrie, decizia CCR ar fi trebuit publicată în MO până cel târz