Constantin T. Tatovici a fost un negustor focşănean şi mare proprietar agricol cu suprafeţe întinse de terenuri la Răstoaca şi, conform Bibliografiei Romaneşti, un fin intelectual, doctor în drept cu lucrări publicate în limba franceză.
Om cu un simţ extraordinar al afacerilor, Tatovici a înfiinţat în Focşani Casa de Credit a Agricultorilor „Putna” şi cea mai mare unitate economică de profil din întrega Moldova- Moara C. T. Tatovici.
„S-a început clădirea moarei noi în anul 1922 şi s-a pus în funcţiune în Mai 1923, fiind utilată cu cele mai perfecte aparate ale industriei morăritului. Putem spune că este una din podoabele industriei noastre naţionale. Lucrarea s-a executat după planurile şi directă supraveghere a domnului arhitect Simion Vasilescu”, este descrisă moară focşăneanului Tatovici într-o publicaţie de specialitate din perioada interbelică.
Clădirea era situată dincolo de calea ferată şi mai există şi azi, într-o formă mult simplificată.
„Toate i-au mers din plin lui Tatovici până când în anul 1929, în plin început de criză economică , un incendiu i-a distrus toată întreprinderea respectivă. A fost începutul sfârşitului pentru acest focşănean căruia până atunci norocul îi surâsese de multe ori. Împrumuturile ce le-a făcut pentru construcţia morii şi pentru ridicarea casei superbe de pe Cuza Voda şi distrugerea dintr-odată a afacerii, l-au aruncat în cea mai cruntă încercare a vieţii: falimentul şi scoaterea întregii averi la licitaţie”, descrie istoricul vrâncean Florin Dîrdală biografia lui C.I. Tatovici.
Despre casa “moşierului” Tatovici, care găzduieşte astăzi Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Vrancea, cunoaştem că a fost scoasă la vânzare de către stat.
Din publicaţiile de executare ale timpului aflăm starea imobilului la puţin timp de la ridicarea construcţiei respective : „Averea ce se urmăreşte şi urmează a