Liga Bănăţeană, o organizaţie timişoreană axată pe istoria şi valorile regionale, a demarat o campanie de promovare a personalităţilor din Banat. Prima personalitate omagiată este Paul Chinezu.
Astfel, până pe 29 noiembrie, în faţa Muzeului Banatului din Timişoara va fi montat un banner menit să atragă atenţia asupra datei de 24 noiembrie, dată la care Paul Chinezu s-a stins din viaţă.
Conform site-ului www.ligabanateana.ro, Paul Chinezu, comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, şi comite de Timişoara, s-a născut în jurul anului 1432, asupra locului naşterii sale circulând o mulţime de variante. Mai mulţi istorici au susţinut că era născut în Banat, iar legenda atribuie denumirea comunei Satchinez de numele lui Paul Chinezul, care ar fi locuit acolo. Tradiţia locală spune că aici s-ar fi aflat şi o cetate a acestuia, pe locul unde astăzi se mai află o movilă numită „Gomila”, şi că nu departe de fosta cetate ar fi existat moara lui Paul Chinezul, în locul care se numeşte „Cotul Morii”.
Paul Chinezu a copilărit muncind din greu şi a devenit extrem de voinic. S-a făcut morar; i-a mers vestea că avea atâta putere încât ridica piatra de moară cu uşurinţă. Pentru primele trei decenii ale vieţii sale lipsesc mărturiile documentare, numele său fiind amintit cu prilejul unei întâlniri avute cu tânărul rege Matia, pe la începutul domniei acestuia.
În anul 1480 sa căsătorit cu Benigna, fiica vărului şi tovarăşului său de arme Blasius Magyar. În 1478, Pavel Chinezul a fost numit comite de Timiş şi căpitan general al armatei regatului Ungariei, atât ca urmare a dorinţei acestuia de a lupta împotriva turcilor, cât şi pentru a întări sistemul defensiv dunărean, tot mai slăbit în urma atacurilor otomane din ce în ce mai dese. În cei 16 ani în care a ocupat această funcţie, s-a consolidate atât potenţialul economic al Banatului, cât şi import